Новини

Кожний вид спорту ставить свої вимоги до організму людини, позаяк не можна підігнати харчування спортсмена під якийсь єдиний зразок і вважати, що справу виконано. Наприклад, навіть трохи зайвого жиру заважатиме гімнасту, але зовсім не зашкодить важкоатлету, або ж не завдасть дискомфорту плавцю. У професійному спорті раціон підбирається індивідуально, залежно від особливостей того чи іншого спортсмена — вік, стать, вага та зріст, спортивні цілі, тощо. Якщо ж не вдаватись у подробиці, то потрібно хоча б підібрати раціон залежно від виду спорту, адже при різних видах навантаження, ми потребуємо різноманітних ресурсів.

Традиційний розподіл видів спорту включає у себе 4 основних групи

-Види спорту із мінімальною фізичною активністю — шахи, шашки. Ця група характеризується не дуже великими витратами поживних речовин і калорій — рівними потребам людини, що займається розумовою працею. Єдина вимога — легкозасвоювана їжа.

-Види спорту із короткочасними, але значними навантаженнями — гімнастика, акробатика, кінний спорт, фехтування, стрільба, важка атлетика, біг до 300 м. Для спортсменів цих видів спорту загальні витрати енергії не є великими, але ставляться різноманітні вимоги у потребі поживних речовин. Наприклад, для кінного спорту або акробатики дуже важливим є стабільна маса тіла спортсмену, позаяк раціон харчування повинен не допускати нарощування маси тіла спортсмена. А ось для тих, хто займається важкою атлетикою, надзвичайно важливими є білки, а друге місце посідає достатня кількість жиру, щоб дати організму необхідну енергію.

-Види спорту із великою інтенсивністю та об’ємами навантажень — плавання, боротьба, біг на 400-3000 м, багатоборство, спортивні ігри. Ця група поєднує у собі і силу, і витривалість, позаяк раціон повинен насичувати організм спортсмена і хорошими запасами глікогену, і матеріалом для нарощування м’язів. А ті види спорту, де є вагові категорії, ставлять обмеження і за набором маси.

-Види спорту із тривалими навантаженнями — біг на 10000 м і марафон, альпінізм, лижі, гребля, велогонки, спортивна ходьба. Для таких видів спорту найважливішою є витривалість, а значить організму перш за все потрібні вуглеводи. Також, не варто забувати про жири — ненасичені — як джерело енергії.

Корисні продукти за видами спорту