Весна – складна пора для організму, оскільки він погано реагує на зміну погоди, тривалість дня, температуру. У цей час організму необхідно особлива турбота. Через дефіцит вітамінів у людини може виникнути авітаміноз.
Найчастіше симптоми недостачі вітамінів – мультикомплексні, тобто, коли не вистачає кількох груп вітамінів.
Недостача вітаміну С – це часті застудні захворювання, кровоточивість ясен, розшарування нігтів, загальна втомлюваність. Він відповідає за імунітет, за кровотворення і обмін речовин, саме тому через недостачу вітаміну С ми можемо набирати зайві кілограми.
Недостача вітамінів групи В – втома, сонливість, депресія, тріщинки в кутиках рота, випадіння волосся, сухість шкіри. Також вони відповідальні за розумову діяльність.
Найчастіше з групи вітамінів В буває недостача В₉, який відповідальний за кровотворення та функціонування нервової системи, відтак його нестача якраз і викликає отой втомлений, апатичний стан організму.
Вітамін D – на третьому місці по недостачі. Він синтезується шкірою під впливом сонячного проміння, тому взимку він виробляється значно менше. Цей вітамін відповідає за засвоєння кальцію, який у свою чергу відповідальний за функціонування кісткової тканини – ось чому на лютий-березень, особливо у громадян похилого віку, часто трапляються переломи внаслідок падіння, прояви остеопорозу.
Сухість і потріскання ліктів – свідчить про недостачу жиророзчинних вітамінів – А, D, E.
До авітамінозу також належить і недостача мікроелементів, найчастіше – цинку і міді. Сухість шкіри і випадіння волосся – теж “їхній” симптом.
Якщо хоча б кілька з цих ознак турбують вас – варто покращити свій раціон, щоб запобігти посиленню авітамінозу. Якщо почуваєтеся геть погано – зверніться до лікаря.
Чим поповнити запаси організму
Вітамін А є: у коренеплодах, особливо моркві, яєчному жовтку, вершковому маслі.
Вітамін А
Джерела вітаміну С: квашені продукти – капуста, помідори, огірки. Зокрема, у капусті – ударна доза вітаміну С, а також там є бактерії молочної кислоти, які підтримують мікрофлору кишківника, а саме там продукується 80% нашого імунітету. Ще у квашеній капусті є вітамін U, який сприятливо впливає на слизову оболонку шлунка. Також джерела вітаміну С – ківі (2 штуки містять добову норму цього вітаміну), цитрусові і всі види капусти.
Джерела вітамінів групи В: каші, сезонні коренеплоди, червоний перець, яблука, кріп, петрушка.
Вітаміном D багаті жирні сорти морської риби, вершкове масло, ікра, яєчні жовтки. А от у морепродуктах, вирощених не на волі, цього вітаміну значно менше.
Вітамін Е містять усі олії, в тому числі і звичайна соняшникова. Загальні рекомендації дієтолога у боротьбі з авітамінозом – спланувати свій раціон так: 50% – свіжі овочі та фрукти або квашені, цитрусові, ківі, капуста, пророщені зерна (будь-які – пшениця, гречка).