Новини

БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Харчові добавки – простий і дешевий спосіб надати продукту привабливого вигляду і кольору, посилити смак, а також продовжити термін його зберігання. Раніше назви цих хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що у 1953 році в Європі було вирішено замінити повні назви цих хімічних харчових добавок однією буквою з шифрованими колами. Індексом Е (від Европе) у рамках Європейської спільноти прийнято позначити наявність у продуктах харчування будь-яких харчових добавок, ідентифікованих згідно з міжнародною системою класифікації (INS). За цією системою харчові добавки діляться на групи за принципом дії. Група визначається за першою цифрою, вказаною після букви Е.

В Україні близько 600 харчових добавок дозволено використовувати у харчовій промисловості. Ось коротка характеристика деяких:

Е 100-199 – фабриканти, які додаються практично у всі види ковбасних виробів, цукерки, морозиво, кондитерські вироби, напої. Вони мають токсичну дію, викликаючи захворювання щитовидної залози.

Е 200-299 – консерванти, які шкідливо впливають на імунну систему, обмін речовин, функції печінки, порушують природну мікрофлору кишечника. А функціональні порушення кишечника можуть призвести до онкологічних та серцево-судинних патологій.

Е 300-399 – антиоксиданти. Алергікам та астматикам суворо заборонено вживати антиоксиданти, оскільки вони затримують воду в організмі й підвищують вміст холестерину, що в свою чергу негативно впливає на роботу печінки та серцево-судинної системи.

Е 400-499 – стабілізатори, загусники – можуть провокувати хвороби травної системи.

Е 500-599 – емульгатори – негативно впливають на печінку та викликають розлад шлунку.

Е 600-699 – підсилювачі смаку – можуть викликати пошкодження мозку, негативно впливають на сітківку ока. 30% людей, які часто вживають їжу з цією добавкою, скаржаться на головний біль, підвищене серцебиття, слабкість у м’язах, жар.

Е 900-999 – піногасники, глазурувальники, підсолоджувачі, розпушувачі. Найбільш шкідливими вважаються консерванти та антиокислювачі.  Цукрозамінники і ненатуральні барвники також несуть у собі серйозні ризики.

Тож шановні, для того щоб бути здоровими, уважніше читайте інформацію розміщену на етикетках. Вживайте екологічно чисті продукти – свіжі овочі, фрукти, ягоди. Дбайте про своє здоровя!