Новини

27 БЕРЕЗНЯ – ДЕНЬ НЕФРОЛОГА

Щорічно 27 березня відзначається професійне свято День нефролога. Нефролог – це лікар, що лікує досліджує функціонування нирок і лікує захворювання цих органів, виявляє причини, діагностує недуги, прописує терапію і методи профілактики та контролює перебіг хвороби.

Нирки, цей парний орган, наділений особливою місією, адже вони постійно ведуть боротьбу з токсинами, мікробами, інфекціями, фільтруючи і виводячи їх з крові, і тому дуже важливо відноситися до нирок дбайливо, щоб вони справно служили довгі роки.

За добу нирки прокачують більше двохсот літрів крові. Природа «підстрахувала» людину, наділивши її двома нирками: у разі виходу з ладу однієї, функцію бере на себе інша. У той же час – це самий уразливий орган, на який досить негативно може вплинути все що завгодно: і цукровий діабет, і гіпертонія, і алкоголізм, і звичайна застуда, і багато іншого.

При захворюваннях нирок підвищується температура, артеріальний тиск, з’являються болі в спині, попереку, також можуть з’явитися набряки і проблеми з сечовипусканням, і залежно від характеру захворювання воно стає частим, рідким або відсутнім взагалі. Змінюється склад і колір сечі, а тому при прояві симптомів захворювання нирок необхідно звернутися до лікаря.

Першим і самим вірним крок до здоров’я нирок – є правильне харчування і здоровий спосіб життя. У зв’язку з екологією, і тим, що все частіше ми вживаємо в їжу замінники, емульгатори та інші добавки, нирки сучасної людини, особливо міського жителя, отримують в рази подвоєне навантаження. Знизити це навантаження і допомогти нирці працювати в нормальному для неї режимі, може тільки її власник, але якщо людина сама не розуміє важливості і продовжує нехтувати порадами нефрологів, то може статися так, що допомога їй буде вже не потрібна.

У діагностиці захворювань нирок, як і в будь-яких інших захворюваннях, важливим фактором є те, щоб лікар міг вчасно і правильно поставити діагноз, людина повинна регулярно проходити необхідні мінімальні обстеження з метою виявлення найменших збоїв в роботі цього органу. Зволікання є неприпустимим, так само, як і самолікування, тож не потрібно запитувати у сусідів чи друзів, що вони приймають, коли їх турбують нирки, оскільки кожна людина є індивідуальна, то одне і те ж захворювання у різних людей протікає по-різному. Те, що підходить одним, може бути категорично протипоказано іншим, а самолікування найчастіше призводить до ускладнень, які важко, а іноді взагалі не виліковуються.

Самі ми можемо поберегти свої нирки, зменшивши на них навантаження. Це не означає, що потрібно менше пити рідини, просто рідина повинна бути корисною. Наприклад, пиво, інші спиртні напої будь-якої міцності, надмірне вживання білків, гострого, і солоного – ось що слід обмежити. Продукти, які допомагають ниркам активно працювати це: свіжі фрукти і овочі, зелень. Взимку необхідно включати в свій раціон відвар шипшини, суничний компот, гарбуз. Корисна морська риба, огірки, болгарський перець, капуста, яблука, кавуни і дині, морква, багата на вітамін А, а також ягідні морси, трав’яні відвари, зелений чай, вода. Необхідно пам’ятати, що набряки виникають частіше не від надлишку, а від нестачі рідини в організмі, і організм починає запасати воду, якщо вона надходить в недостатній кількості.

Сауна є корисною для здорового організму, адже при високій температурі через шкіру виділяються шкідливі речовини, які в звичайних умовах фільтруються нирками. Крім того, кровоносні судини розширюються, і нирки інтенсивніше забезпечуються кров’ю. Перед першим відвідуванням сауни рекомендується проконсультуватися з лікарем, оскільки при деяких захворюваннях нирок високі температури протипоказані.

Міжнародне товариство нефрологів пропонує дотримуватися 8 «золотих» правил, які допомагають знизити ризик розвитку захворювань нирок:

  1. Ведіть активний спосіб життя. Регулярне фізичне навантаження допомагає знизити ризик розвитку захворювань нирок.
  2. Контролюйте рівень цукру в крові. Приблизно у половини людей, які страждають на цукровий діабет, розвивається ХЗН, тому таким пацієнтам необхідно регулярно, не рідше одного разу на рік, проводити обстеження нирок.
  3. Контролюйте артеріальний тиск. Гіпертензія є найбільш частою причиною ураження нирок.
  4. Контролюйте масу тіла. Постарайтеся знизити кількість уживаної солі, до 5-6 грам в день (приблизно 1 чайна ложка).
  5. Пийте не менше 1-1,5 літри води в день. Не заміняйте воду соками абосолодкимигазованими напоями.