Новини

Перехід на літній час 2019: як це впливає на здоров’я, пояснення лікарів

Перехід на літній час в Україні відбудеться в останню неділю березня.

У 2019 році це станеться в ніч з 30 на 31 березня.

Переводять стрілки годинника на літній час о 03:00 на одну годину вперед. Тобто спати українці почнуть на 60 хвилин менше.

З точки зору фізіології людини зміна часу не сприятливо впливає на організм. Щойно він звик до зимового часу, а його вже змінюють на літній. Та для молодих і здорових людей зміни майже не відчутні. У літніх людей чи тих, хто має хронічні захворювання (наприклад, серцево-судинні), може бути загострення хвороб. Метеочутливі люди важко звикають до часових переходів, можуть відчувати сильну втому.

Найбільше зміну часу відчувають соціально активні люди, які працюють, навчаються. Тоді ми перебуваємо в розбалансованому стані з навколишнім світом. Людина, яка сидить вдома, не відчуває залежності від інших ритмів життя, окрім свого, тому краще переносить зміну часу.

Як пристосуватися

Навесні і без зміни часу знижується імунітет, тому відпочивати треба більше. Краще мінімізувати фізичні навантаження. Також дотримуватися гігієни сну: ввечері уникати подразників, не переїдати, не ухвалювати серйозні рішення, спокійно проводити час, тоді сон буде повноцінний. Людині доведеться лягати раніше або пізніше, щоб вчасно прокинутися на роботу. Бажано протягом тижня поступово раніше лягати спати: на 10, 15 хвилин, щоб уникнути сильного стресу. Прислухайтеся до організму, якщо хочеться спати більше – спіть. Це рекомендації, яких потрібно дотримуватися завжди, але в період переведення годинника вони особливо важливі.