Новини

Всесвітній День сміху!

Цього дня ніяк не гріх

Розсипати всюди сміх

І над кимось жартувати,

Всіх навколо звеселяти.

У багатьох країнах світу 1 квітня відзначається День сміху, у який прийнято розігрувати один одного. Найпоширеніша теорія свідчить, що День сміху з’явився у Франції. До 1582 року у Франції (яка в ту пору жила за Юліанським календарем) Новий рік відзначали весною – з 25 березня по 1 квітня. Потім влада вирішила ввести новий календар – Григоріанський, і новорічні свята перенесли на звичний для нас час – 1 січня.

Через погано розвинені комунікації звістка про це дійшла не до всіх, і багато хто продовжував через незнання або з упертості відзначати Новий рік раніше. Освічені громадяни завели звичай знущатися над невігласами: найпопулярнішим жартом було непомітно причепити до спини бідолахи паперову рибину і дражнити його Poisson d’avril (“квітнева риба”).

День сміху святкується зараз у всьому світі, але ніде не є вихідним. У США його називають “святом серця, а не держави”. Як припускають науковці, до України це свято прийшло з Німеччини, імовірно, на початку XVIII століття. Його називали ще брехливим днем, або Марією-брехухою – одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської – святої, день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня.