Новини

20 березня-всесвітній день здоров’я ротової порожнини

Здоров’я ніколи не може втратити своєї ціни в очах людини,

тому що і в достатку, і в розкоші погано жити без здоров’я.

Микола Чернишевський

 

Здоров’я порожнини рота є невід’ємною частиною загального здоров’я людини. Більш ніж 90% людей у світі страждають тими чи іншими стоматологічними захворюваннями. Згідно з оцінкою, що міститься в Глобальній базі даних ВООЗ з гігієни порожнини рота, зубним карієсом у всьому світі страждають 60-90% дітей шкільного віку та 98% дорослих. Поширеність повної втрати зубів швидко збільшується в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. На даний час близько 30% населення світу у віці 65-74 років втрачає всі свої природні зуби.

Виходячи з цього, Всесвітня Стоматологічна Федерація FDI в 2013 році заснувала проведення Всесвітнього дня здоров’я порожнини рота (World Oral Health Day – WOHD), метою якого є підвищення інформованості широкої громадськості в питаннях гігієни порожнини рота, розширення наукової бази з вивчення впливу захворювань порожнини рота на загальний стан здоров’я і розробка ефективних методів профілактики.

Існує дуже багато захворювань пов’язаних зі здоров’ям порожнини рота. Більшість бактерій, які розмножуються в ротовій порожнині – нешкідливі. Проте, без належної гігієни, вони досягають рівнів, які приводять до таких захворювань як карієс і захворювання ясен. Крім того, неправильне харчування, вживання деяких медикаментів знижують кількість слини, яка допомагає захищати організм від мікробної інвазії: змиває їжу і нейтралізує кислоти, вироблені бактеріями в ротовій порожнині.

Через тканини пародонту бактерії зубного нальоту можуть потрапляти в кров’яне русло і викликати атеросклероз (затвердіння артерій), і як наслідок, провокувати виникнення захворювань серцево-судинної системи, підвищувати ризик виникнення інсульту.

Бактерії, які ростуть в порожнині рота можуть переміщатися в легені, викликаючи захворювання дихальних шляхів, такі як пневмонія – особливо у людей з хворобою ясен. У людей, які страждають на діабет, захворювання ясен перебігають важче (особливо при неконтрольованому рівні цукру в крові). Захворювання ясен також можуть бути чинником розвитку діабету, навіть у здорових людей.

Паління та погана гігієна ротової порожнини підвищують ризик виникнення ракових захворювань рота та горла.

Ось короткий перелік продуктів, які допоможуть зміцнити зуби, оскільки саме вони, на думку медиків, є показником загального стану організму.

Треба вживати побільше таких продуктів як:

яблука – (зменшують кількість шкідливих бактерій, відбілюють зуби);

морква – (містить багато вітамінів, які зміцнюють емаль);

буряк – (містить кальцій, фосфор, йод);

зелень – (магній, залізо, фосфор, вітаміни. Зміцнює кровоносні судини і позбавляє відкровоточивості ясен);

полуниці – (містять мікроелементи, якіз датні відбілювати зуби, засіб профілактики відзахворюнь):

молочні продукти – зокрема молоко та сир (кальцій);

морепродукти – (фосфор)

горішки, мед.

Отже, велику кількість захворювань набагато легше попередити, а тому рекомендуємо регулярно відвідувати лікаря-стоматолога для контрольного огляду і профілактики.

Бережіть красу та здоров’я і не тільки 20 березня, а Всесвітній день здоров’я ротової порожнини хай буде привід. Дотримуйтеся здорового способу життя. Хай щастить!