Новини

Гормони, які роблять людину щасливою

Як не сумно усвідомлювати, але природа нашого щастя дуже прозаїчна, вірніше, хімічна. Відчуття безмежного задоволення – не що інше, як складний ланцюг біохімічних процесів.

Керують ними особливі речовини – «гормони щастя». «Гормони щастя» виробляються в головному мозку, причому не тільки в людей, а й у тварин.

Серотонін

Ті, про кого говорять «світиться зсередини», не відчувають нестачі цього гормону. І можуть відчувати себе щасливими подвійно: вчені виявили, що цей натуральний хімічний елемент ще й захищає від раку! 

Серотонін має здатність «наказувати» деяким іншим клітинам самознищуватися. Зараз вчені працюють над винаходом методу лікування раку на основі цього феномена.

Серотонін знімає напругу, впливає на сон і апетит, формує почуття задоволення і підвищує настрій. Велика його кількість міститься в шоколаді, бананах, фініках і інжирі.

Але механізм вивільнення серотоніну досить складний і примхливий. В усякому разі, прямо пропорційної залежності між кількістю з´їдених шоколадок і силою отриманого задоволення немає.

При збільшенні серотоніну поліпшується настрій, а при поліпшенні настрою підвищується рівень серотоніну.

Ендорфіни 

Якщо у людини багато ендорфінів, вона завжди сповнена сил, енергії, оптимізму і відчуває себе абсолютно щасливою. Якщо мало – стає апатичною і вважає себе найнещаснішою із смертних.

Ці біологічно активні сполуки (нейропептиди) виробляються клітинами мозку і нервової системи. Їх теж зараховують до «гормонів щастя».

З´єднуючись з особливими рецепторами, вони полегшують проведення нервового імпульсу, який «біжить» в центр задоволення, розташований в мозку. Порушення цього нервового центру дає нам відчуття легкості, радості і бадьорості.

Такою ж дією володіють і багато наркотиків, що й не дивно: формула цієї речовини майже ідентична формулі морфіну.

Першовідкривачі тому й назвали його ендорфіном – «внутрішнім морфіном». Вчені спробували створити штучні аналоги ендорфінів. Але звикання до речовин виникало швидше, ніж до героїну.

Небезпечні дослідження були припинені. Ендорфіни володіють також потужним знеболюючим, мають жарознижувальну і протизапальну дію. Наприклад, під час вагітності їх кількість збільшується, а після пологів різко падає, і це одна з причин розвитку післяпологових депресій і неврозів. Порушення синтезу ендорфінів, на думку вчених, може лежати і в основі хронічних больових синдромів.

Що нас робить щасливими

Інтенсивне фізичне навантаження. За півгодини занять концентрація «гормонів щастя» в крові збільшується в 5-7 разів. Кайф триває протягом 1,5-2 годин. Засіб краще діє на чоловіків.

Їжа. 40% населення дітородного віку віддають перевагу добрій їжі, ніж гарному сексу. Але не всяка їжа однаково сприяє синтезу ендорфінів.

На першому місці стоїть вуглеводна їжа, і насамперед шоколад.

Другими по «ефекту щастя і радості» йдуть банани.

Майже такою ж дією володіє і морозиво. Всі інші ласощі стимулюють викид ендорфінів у меншій мірі. Жінки, що впали в депресію, починають «заїдати» нещастя і … повніти. Така поведінка диктується підсвідомістю!

Вагітність. Дарує жінці відчуття щастя протягом всіх 9 місяців. Свого піку вироблення ендорфінів сягає до моменту пологів.

Ультрафіолет. Збільшує концентрацію серотоніну в організмі. Саме тому подовження світлового дня і тепло надають таку благотворну дію на сіверян.

Холод. Дозована дія низьких температур підвищує вироблення «гормонів щастя», з´ясували канадські вчені. Біг і ходіння босоніж по снігу відмінно допомагають при лікуванні неврозів і депресій.

Сміх. Кількість ендорфінів різко збільшується, коли ми сміємося.

Мистецтво. Хворим, які отримували лікувальну дозу музики і живопису, була потрібна набагато менша доза знеболювальних препаратів. Крім того, у них нормалізувався кров´яний тиск.