Новини

Сьогодні відзначається Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

8 травня людство відзначає Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Дата була обрана на честь дня народження засновника Міжнародного руху Червоного Хреста – Анрі Дюнана.
З його ініціативи вперше почали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим воїнам. У 1863 році була скликана конференція, яка поклала початок Міжнародному товариству Червоного Хреста.
У 1864 році на конференції в Женеві брали участь представники 16 країн. В основу Женевської конвенції були вперше покладені такі принципи, як надання допомоги і захисту пораненим під час військових дій, їх недоторканість. Тоді й була прийнята розпізнавальна емблема — червоний хрест на білому полі.
З невеликої організації Червоний Хрест перетворився у всесвітній гуманістичний рух, який об’єднує 185 країн світу.
В Україні Товариство Червоного Хреста було організовано у 1918 році. Серед основних завдань була допомога біженцям, військовополоненим, дітям-сиротам, боротьба з голодом та епідеміями, організація лазаретів, госпіталів та харчування бідних.
За часів незалежності України Червоний Хрест об’єднує близько 15 мільйонів ентузіастів. Його члени не залишились байдужими до проблем Чорнобильської трагедії, до врегулювання збройного конфлікту в Придністров’ї. Сьогодні в Україні відбувається збройний конфлікт на сході. Червоний Хрест і тут іде попереду. Разом з іншими волонтерами вони збирають кошти для біженців і поранених, забезпечують їх харчами, постільною білизною, одягом і по можливості помешканням. Вони завжди перші там, де потрібна їх негайна допомога.