Новини

Булінг (цькування) – тривожна тенденція, особливо для сучасного дитячого і молодіжного середовища.

Серед сучасної молоді  останнім часом надзвичайно  загострилася проблема  насильства, довготривалих агресивних проявів  та цькування у міжособистісних стосунках. Булінг (цькування) – тривожна тенденція, особливо для сучасного дитячого і молодіжного середовища.

Сьогодні, в процесі реформування системи освіти, проблеми цькування і насильства в освітньому середовищі дуже часто стають перепоною для досягнення мети всебічного розвитку особистості. Допомога дорослих дуже потрібна дітям та молоді в будь-якому віці, особливо якщо дії кривдників можуть завдати серйозної шкоди фізичному та психічному здоров’ю.

Заклад освіти відіграє важливу роль у створенні умов для здобуття учасниками освітнього процесу знань в безпечному освітньому середовищі, формуванні ставлень та навичок, які потрібні, щоб уникнути та запобігти проявам насильства, безконфліктного спілкування, ненасильницької поведінки.

Вирішальна роль у протидії насильству і булінгу належить педагогам. Проте впоратися з цією проблемою вони можуть тільки завдяки системному підходу та підтримки керівництва закладу освіти, батьків, представників місцевих органів влади та громадських організацій, а також із залученням та участі дітей та молоді.

10 листопада 2022 року  організовано лекцію-бесіду протидії булінгу. Учасниками заходу були студенти та науково-педагогічні працівники факультету фізичного виховання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.  До проведення лекції були запрошені старші інспектори сектору ювенальної провенції відділу провенції Уманського районного управління  поліції Паламарчук Ліна Валеріївна та Голоднюк Юрій Вікторович. Під час зустрічі обговорено форми  булінгу, його соціальну структуру, типові риси булера та жертв. Присутніх ознайомлено з відповідальністю, яка наступає за фізичне та психологічне  насильство. Розмова була змістовною, студенти дізналися як протидіяти насильству, як відрізнити типовий конфлікт  і непорозуміння між дітьми  від булінгу, до кого необхідно звертатися у таких випадках тощо. Ми закликаємо не бути байдужими до цієї проблеми, адже навіть поодинокий випадок булінгу залишає глибокий емоційний слід на все життя.