Новини

Щорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства і, головне, влади – до проблеми безпеки людини на робочому місці, відзначають Всесвітній День охорони праці.

Всесвітній день охорони праці відзначається 28 квітня. Це свято започаткувала Міжнародна організація праці (МОП), яка вирішила розширити масштаби своєї діяльності з просування ідеї охорони праці в сучасному суспільстві. Одним з головних аспектів цієї роботи є розробка заходів щодо зниження рівня смертності на виробництві.

Святкування дня охорони праці вперше відбувалося в 2003 році, але ще в 1989 році американські і канадські робочі відзначали День пам’яті на честь загиблих на робочому місці. Після цього подібні заходи організовувалися по всьому світу.

З часом цей день об’єднав усіх, хто прагне зробити роботу людини більш безпечною для її здоров’я та життя. В офіційних заходах, присвячених цьому святу, зазвичай беруть участь керівники великих компаній, промислових гігантів, громадських організацій і т.д.

У міжнародний день охорони праці в Україні також відзначають День охорони праці (указ Президента України № 685/2006 від 18.08.2006). День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві.

Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. За рекомендацією МОП девіз Всесвітнього дня охорони праці 2023 – «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану – надскладне завдання, до виконання якого потрібно підготуватися належним чином. Звертаємо особливу увагу всіх працівників, роботодавців, сьогоднішніх та майбутніх, громадськості й наголошуємо на необхідності пам’ятати, що людське життя – це найвища соціальна цінність, і ніякими обставинами не можна виправдати смерті людини.