Новини

Сторінками історії

10 березня 2019 року  – 75-та річниця визволення Умані від німецько-фашистських загарбників. 75 років минуло з того дня, коли нога нападника ступала по нашій землі. 75 років жителі Уманщини живуть і працюють під мирним небом, у злагоді.

Наше місто було визволено внаслідок  Умансько-Ботошанської операції 1944 року. Це були наступальні дії військ 2-го Українського фронту (маршал І.Конєв), проведені 5 березня – 17 квітня 1944 року з метою визволення від німецьких військ південно-західних областей України. 10 березня о 1 год. 30 хв. місто Умань повністю перейшло в руки радянських військ.

За виявлену мужність і відвагу під час визволення нашого міста 26 офіцерам і червоноармійцям були присвоєні звання Героїв Радянського Союзу. В боях за Уманщину ворог втратив 20 тисяч убитими і 2 500 гітлерівців були взяті в полон. Не можна забути, що за визволення Уманщини поклали свої голови до 6 тис. воїнів.

7 березня 2019 року викладачі кафедри медико-біологічних основ провели круглий стіл «Пам’ять народу – сильніша за роки» Перед аудиторією, яка складалася зі студентів факультету фізичного виховання та викладачів кафедри, виступила Танасійчук Ю.М. Лектор не тільки розповіла про хід бою за визволення нашаго міста, але й продемонструвала копії цінних документів та фотографій, які в повній мірі відображали картину воєнних дій. Лекція супроваджувалася показом слайдів по даній темі.