Новини

30 травня – Всесвітній день боротьби проти астми і алергії

Статистика засвідчує: у світі понад 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. Одна з причин алергії – величезне антигенне навантаження на організм через негативний вплив природних і техногенних подразнюючих чинників. Іншими словами, алергія – це реакція організму на чужорідний білок. Так алергічні захворювання дуже поширені в мегаполісах, адже там рівень захворюваності може сягати 60%. Отже, алергія – це гостра нетипова реакція імунної системи на різноманітні речовини. Такими речовинами (алергенами) можуть бути пилок рослин (амброзія, кульбаба, береза, тополиний пух), шерсть тварин, побутова хімія та косметика, харчові продукти (яйця, молоко, злаки, кунжут, горіхи, мед), лікарські препарати тощо. Алергія може проявлятися дуже різноманітно – від риніту до бронхіальної астми, шкірних реакцій, набряку Квінке і навіть анафілактичного шоку.
Бронхіальну астму (особливо пилкову) також можна вважати алергічною реакцією, адже у разі її появи виникає гіперактивність бронхів внаслідок підвищеної чутливості організму до алергенів. Тому ці захворювання у багатьох випадках слід вважати спорідненими. Відтак бронхіальна астма – проблема світового значення, що перебуває у центрі уваги лікарів різних спеціальностей. Це одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. За статистикою, понад 5% дорослого і 10% дитячого населення страждають на це захворювання. На жаль, бронхіальна астма не може бути вилікувана повністю. Проте широке інформування громадськості, своєчасна діагностика і терапія можуть допомогти контролювати перебіг астми, а відтак – повноцінно жити. «Алергічні реакції можуть бути як сезонними, так і постійними. До останніх належать холодові алергії, фотодерматози, медикаментозні алергічні реакції, особливо у пацієнтів похилого віку, таких, що постійно приймають медикаменти.
Людина може стикнутися із алергією у будь-якому віці і, на жаль, часто її практично неможливо вилікувати, лише покращити її життя. З кожним роком кількість людей з алергією збільшується і це пов’язано із неправильною роботою імунітету. Алергія дуже часто успадковується, я спостерігаю цілі покоління, в яких присутня та або інша алергічна реакція. Тобто, алергія – дуже агресивна патологія, з якою важко боротися.   У сучасній алергології головне – виявити причину алергічної реакції та диференціювати її від інших захворювань.
Враховуючи розвиток сучасної хімічної промисловості, незадовільну екологічну ситуацію, появу багатьох медикаментів та різноманіття продуктів харчування алергія виходить на перший план серед чинників, які негативно впливають на здоров’я людей. Тому людям, схильним до алергії, необхідно бути особливо обережними щодо факторів, які можуть викликати таку реакцію організму. Медикам первинної ланки в умовах реформування вітчизняної галузі охорони здоров’я слід уважно ставитися до скарг своїх пацієнтів, визначати алергічний анамнез, проводити роз’яснювальну роботу щодо уникнення алергії. Варто пам’ятати – алергія завжди проявляється в ослабленому організмі, відтак зміцнення здоров’я, дотримання засад здорового способу життя, уникнення шкідливих звичок, самолікування, переїдання тощо не дадуть шансу алергії турбувати ваш організм.