Новини

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), починаючи з 1996 року, 24 березня увесь світ відзначає Всесвітній День боротьби проти туберкульозу. Попри суттєві успіхи у боротьбі з туберкульозом, досягнуті з моменту відкриття Робертом Кохом туберкульозної палички, він залишається найпоширенішою у світі інфекційною хворобою. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), третя частина населення планети (близько 1,9 млрд. осіб) інфікована мікобактерією туберкульозу (МБТ), з них близько 60 млн. хворих на туберкульоз. Щорічно на планеті виявляють 8-9 млн. осіб, які вперше захворіли на туберкульоз, у тому числі 4-4,5 млн. з бактеріовиділенням, а помирає від нього більше 2 млн. осіб (що становить понад 5 тис. чоловік щодня). Мікобактерії туберкульозу вбивають більше людей, ніж будь-який інший збудник інфекції. У деяких країнах, у тому числі й Україні, інфікованість дорослого населення бактеріями туберкульозу сягає 70-90%. Вважають, що один хворий, який виділяє МБТ, може інфікувати 10-15 осіб за рік.

До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом викладачі кафедри медико-біологічних основ фізичної культури провели науково-методичний семінар для студентів та колективу факультету. Робота семінару здійснювалася за такими напрямками:

  • Характеристака туберкульозного процесу в сучасних умовах.
  • Діагностика та лікування туберкульозу.
  • Профілактика туберкульозу серед студентської молоді, а саме значення проведення специфічної імунопрофілактики ( щеплення БЦЖ, проведення реакції Манту)
  • Раціональне збалансоване харчування – одна з умов лікування та профілактики туберкульозу

Учасники заходу обговорили проблеми, з якими сьогодні стикаються люди, хворі на туберкульоз.  Значна увага приділялася значенню ЗМІ, соціальних мереж,  громадських організацій у профілактиці туберкульозу та просвітницькій функції студентів.

 Організатори і учасники семінару впевнені, що важливо постійно привертати увагу населення до проблеми туберкульозу в Україні, доведення до відома корисної інформації про те, як вберегти себе від захворювання, як виявити його на ранніх стадіях і що треба робити, щоб повністю вилікуватися від цього небезпечного захворювання.