Новини

УДПУ та ВЕЛОСПОРТ


Велосипедний спорт — (в широкому сенсі слова) — це переміщення по землі з використанням транспортних засобів (велосипедів), які урухомлює м’язова сила людини. Велоспорт — одна з популярних форм рухомої активності, зміцнює легені та серце і звичайно, м’язи ніг.
Велосипедний спорт є олімпійським видом спорту.
До велоспорту входять такі дисципліни як гонки на треку, шосе, пересіченою місцевістю, маунтінбайк, змагання з фігурної їзди та гри в м’яч на велосипедах — велополо та велобол тощо. Велоспорт також є частиною такого виду спорту як тріатлон. Основна мета гоночних дисциплін — найшвидше подолання дистанції. Як вид спорту, велосипедний спорт керується Міжнародним союзом велосипедистів, що має штаб-квартиру в Швейцарії.
На факультеті фізичного виховання є студенти-спортсмени з даного виду, які беруть участь у змаганнях різного рівня та показують гарні результати, підвищуючи свій та університетський рейтинг. Їхні результати за останній час:

  1. З 15 по 20 лютого 2019 року в місті Львові, відбувся зимовий Чемпіонат України з велосипедного спорту на треку серед чоловіків. Участь в якому взяли студенти факультету фізичного виховання: Бліхарський Михайло та Шевченко Олександр. Програма Чемпіонату складалася з різних видів трекових перегонів. В дисципліні (командна гонка переслідування на 4 км) в кваліфікаційному заїзді наші спортсмени показали четвертий результат, а в фінальному – зайняли почесне третє місце. В груповій гонці (скретч 50 кіл) Шевченко Олександр з сумою 26 очок виборов бронзову нагороду. Бліхарському Михайлові в груповій гонці трішки не вистачило до п’єдистала, в підсумку він посів 4 місце.
  2. 23 лютого 2019 року У Львові закінчився зимовий Чемпіонат України з велоспорту на треку у всіх вікових категоріях, у якому взяли участь 22 команди. На цих змаганнях наш університет представляли студенти факультету фізичного виховання Віра Борисюк (4 курс), Олександр Шевченко (2 курс) і Максим Мамчик (1 курс заочна форма навчання). У підсумку Віра Борисюк стала бронзовою чемпіонкою України в командній гонці серед жінок. Олександр Шевченко, зайняв 4 місце в командній гонці та 7 місце в груповій. Дві нагороди здобув також Максим Мамчик — перемогу у командному спринті та 2 місце в гонці спринт.
  3. 23-24 березня 2019 року в місті Ужгород, відбувся «Відкритий командний чемпіонат України у багатоденній гонці (чоловіки, жінки, юніори, юніорки) з велосипедного спорту на шосе. Студент другого курсу факультету фізичного виховання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини – Бліхарський Михайло. Чемпіонат України проходив в 2 етапи. В перший день змагань відбулася групова гонка, протяжністю 140 кілометрів, наш спортсмен будучи в другому відриві від основної групи посів 19 місце. На другому етапі – 113 кілометрів Михайло фінішував 26-им. За підсумками двох етапів Бліхарський Михайло зайняв 19 місце із 40 учасників, серед чоловіків.
  4. 23 травня 2019 року на головних вулицях міста Києва стартувала міжнародна велогонка в рамках Race Horizon Park 2019. У змаганнях взяли участь 16 чоловічих і 11 жіночих команд з Білорусі, Польщі, Чехії, Сербії, Казахстану, Туреччини, Бразилії, Фінляндії та України. В складі української команди був студент факультету фізичного виховання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Бліхарський Михайло. Наш спортсмен фінішував на 23 позиції зі 154 учасників міжнародної гонки. Дистанція для спортсменів склала 130 км.
  5. 11 липня 2019 року студенти факультету фізичного виховання: Михайло Бліхарський та Олександр Шевченко здобули чергові перемоги на Чемпіонаті України з велоспорту з олімпійських та неолімпійських видів серед молоді до 23 років, юніорів та юніорок. За підсумками змагань Михайло Бліхарський виборов 2 місце в командній гонці переслідування. Олександр Шевченко здобув друге місце у командних перегонах переслідування, друге місце у групових перегонах скретч, друге місце у групових перегонах на очки та третє місце у командних перегонах спринт.
  6. З 6 по 11 серпня 2019 року в сусідній державі Польща, проходила 63 міжнародна велогонка Польсько-Української дружби U-23, участь в якій взяв студент факультету фізичного виховання Шевченко Олександр. В загальному заліку Олександр закінчив на 9 місці і отримав Кубок “Кращий спортсмен з України”.
  7. 2 жовтня 2019 року у місті Знам’янка відбувся перший етап Кубка України з велокросу у групових гонках та Всеукраїнські змагання в естафетних гонках. Студентки факультету фізичного виховання Віра Борисюк та Софія Шевченко стали учасниками змагань та додали перемоги у скарбницю спортивних нагород Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Віра Борисюк здобула дві срібні нагороди змагань.
  8. 12-13 жовтня 2019 року відбувався другий етап Кубка України з велокросу у місті Світловодськ. Першого дня проводилася парна естафетна гонка, у якій Віра Борисюк та Софія Шевченко посіли перші місця. Наступного дня пройшла індивідуальна групова гонка. У віковій категорії «жінки» Віра здобула третє місце.
  9. 14-20 лютого 2020 року у місті Львів відбувся відкритий зимовий чемпіонат України з велоспорту на треку серед чоловіків, участь у якому взяв Шевченко Олександр студент 43 групи факультету фізичного виховання. У підсумку наш спортсмен посів такі місця: 12 місце – гіт 1000м; 3 місце – командна гонка переслідування; 7 місце – групова гонка; 7 місце – скетч; 6 місце – командний спринт; 5 місце – групова гонка з вибуттям; 6 місце – медісон.